vineri, 16 august 2019

Prăjitură cu crema de vanilie si ness

   Ingrediente pentru blat:

  • 5 oua mari
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • 5 g praf de copt 
  • 150 g unt
 Ingrediente pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • o jumătate cana de zahar
  • 3 gălbenusuri
  • 5 linguri faina
  • esenta de vanilie
   Ingrediente pentru spuma ness:

  • 3 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 3 pliculete ness
  Mod de preparare:
      1. Blat:

  •  Se separă ouale si albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul in ploaie si se continua cu mixatul pana se topeste.
  • Galbenusurile se freaca cu praful de copt (nestins) si incepem sa adaugam treptat uleiul. Se pune câte o lingura de ulei, apoi se amesteca bine, se adaugă iar o lingura, iar se amesteca si repetați acest proces pana ati adaugat cele 7 linguri de ulei.
  • Se răstoarna acesta compozite peste albusurile batute spuma. Se adauga faina si se amesteca cu o lingura de sus în jos, foarte usor. Se pune compozitia intr-o tava tapetata si se da la cuptor pana cand trece testul cu scobitoarea. După ce sa copt se scoate blatul din cuptor se lasa la racit si se taie in doua pe lungime.
        2. Crema de vanilie
  • Se amesteca galbnusurile cu zahar, se adauga faina, apoi laptele si se incorporeaza.
  • Se pune pe foc si se lasa pana se ingroasa. Cand incepe  sa se ingroase dam focul la mic si amestecam in continuu. Cand s-a ingrosat destul se amesteca bine si se lasa la racit.
        3. Spuma de ness:
  • Se bat albusurile spuma se adaugă doar 4 linguri de zahar si se bat in continuare pana se topeste. Se adauga cele 3 pliculete de ness si se amesteca bine.
  • Separat, intr-o craticioara se ard 3 linguri de zahar pana prinde o culoare frumoasa. Cand zaharul s-a topit se rastoarna peste spuma de ness. Cu o mana se toarna zaharul ars, iar cu cealalta se amesteca repede, pentru ca zaharul sa nu se caramelizeze in spuma. După ce spuma de ness este gata, incepem asamblarea prajiturii. Se pune primul blat peste care se intinde crema de vanilie, apoi se aseza al doilea blat peste care se intinde spuma de ness. Se orneaza cu ciocolata rasa si se lasa cateva 
    ore, de preferat peste noapte.
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu