joi, 15 august 2019

Profiterol



   Ingrediente pentru aluat:

  • 200 ml apa
  • 3 g sare
  • 100 g unt
  • 30 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 50 g nuci macinate
  • 20 g cacao
  • 4 oua

    Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 ml frisca lichida
    Pentru servit:
  • inghetata de fistic
  • 50 g fistic
 Mod de preparare:
      1. Pentru aluat, se pun la fiert apa cu sarea, zaharul si untul. Cand amestecul este complet topit, se adauga faina, cacaua si nucile, toate dintr-o data. Se mai lasa 2 minute pe foc pentru ca aluatul sa fie uscat bine. Se trage de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga ouale, unul cate unul si se amesteca energic.
      2. Se pune aluatul intr-o seringa de bucatarie si  se elibereaza cantitati de marimea unei nuci in tava de copt tapetata cu hartie. Se lasa la cuptor pentru 30 de minute. Se lasa apoi la racit.
      3. Pentru glazura, se fierbe frisca si se toarna peste ciocolata si se amesteca. Se taie un capacel fiecarei gogosele, se umple cu inghetata de fistic, se toarna glazura si se presara fistic maruntit.

Ochelari cu nuci



     Ingrediente:

  • un pachet aluat foitaj
  • 150 g miere
  • 150 g nuci macinate
  • o lingura scortisoara

  

 Mod de preparare:
      1. Nucile maruntite se amesteca bine cu scortisoara. Separat, se incalzesc putin mierea in apa calda si apoi se adauga peste nucile amestecate cu scortisoara.
      2. Aluatul decongelat se intinde putin cu sucitorul, daca este prea gros, si se umple cu miere si nuci.
      3. Se ruleaza din margini catre interior si se taie felii care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa 15 minute la cuptor.

miercuri, 14 august 2019

Minitarte cu ciocolata si nuci



      
     
Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g faina
  • 100 g unt + 30 g pentru forme
  • un ou + un galbenus
  • 80 g zahar
  • un praf sare
  • 60 g nuca

   Mod de preparare:
       1. Pentru aluat, se macina nucile pana ajung o pudra fina, care apoi se amesteca intr-un castron cu faina, untul, oul si galbenusul, sarea si zaharul.
       2. Se intinde apoi o foaie, se decupeaza pe masura formelor de copt si se aseaza in formele unse cu unt. Se gaureste foaia cu dintii unei furculite si se dau formele la rece pentru 30 de minute. Dupa acest timp, se coc 10 minute.
       3. Intre timp, se fierbe frisca pentru umplutura, se toarna peste ciocolata, se amesteca penru a ajuta topirea si, dupa ce s-a racorit, se adauga zaharul si oul batut cu esenta de cafea.
       4. Se scot tartele din cuptor, se toarna amestecul de ciocolata si se repartizeaza nucile maruntite. Se mai lasa 10 minute la cuptor, apoi se scot. Umplutura se va inchega complet ulterior, la racire.
        

Inghetata de nuci

Inghetata de nuci

     Ingrediente:

  • 150 g nuci
  • 3 linguri miere
  • 4 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • un praf de sare
  • 400 ml lapte
  • 300 ml frisca lichida
      
      Pentru servit:
  • cosulet de napolitana
  • 100 g ciocolata amaruie
 Mod de preparare:

         1.Se pune intr-un vas 100 g nuci, se acopera cu apa si se lasa la fiert pana ce se va evapora apa.
         2.Intre timp, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si sarea si, când amestecul a devenit alb, se toarna laptele, putin cate putin. Se pune apoi la bain-marie si se amesteca încontinuu pana se ingroasa. Se trage de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
         3. Nucile fierte se mixeaza, se amesteca apoi cu mierea si cu 100 ml frisca nebatuta. Se lasa la frigider pentru 30 de minute.
         4. Se bate restul de frisca, se adauga amestecul cu nuci, crema fiarta si racita. Se lasa la congelat cel putin 4 ore. Se servesc in cosulete de napolitana trecuta prin ciocolata topita. Se orneaza cu miez de nuca.

Rulouri cu gem si nuci

Rulouri cu gem si nuci
     
       Ingrediente:

  • un pachet aluat de foitaj
  • un borcan de gem, dupa preferinte
  • 100 g nuci
   Mod de preparare:
          1. Aluatul  de foitaj se lasa la decongelat, dupa care se intinde putin cu sucitorul pe masa presarata cu faina.
          2. Gemul se amesteca bine cu nucile macinate. Se unge aluatul cu gem si se ruleaza. Se lasa la rece 30 de minute, apoi se scoate si se taie felii care se aseaza in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Se coc rulourile 25 minute sau pana se rumenesc usor, apoi se scot si se pot servi.


Negresa cu fistic si migdale

Negresa cu fistic si migdale
       

     Ingrediente:

  • 200 g ciocolata neagra
  • 125 g unt
  • 70 g faina
  • 150 g fistic si migdale
  • 3 oua

     Pentru glazura:


  • 100 g ciocolata
  • 50 ml frisca lichida
     Pentru servit:
  • cacao
Mod de preparare:
         1. Se topeste untul si se ia din el cu o pensula pentru a unge tava de copt. Restul de unt se pune intr-un vas cu zaharul, dupa care se amesteca cu telul.
         2. Se adauga ouale si faina, se amesteca, se adauga ciocolata topita si apoi fisticul si migdalele maruntite, dupa plac. Se lasa la cuptor 25 de minute.
         3. Intre timp, frisca si ciocolata se pun la bain-marie si, dupa topire, se toarna peste prajitura racita. Se lasa sa se raceasca si se presara cu cacao.


                                                                     


                                                                                                                           


Spuma de ciocolata cu nuci si frisca la pahar

Spuma de ciocolata cu nuci si frisca la pahar

Ingrediente:
Pentru spuma:
  •  240 g ciocolata
  • 60 g unt
  • 6 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 60 g zahar
  • un praf de sare 
Pentru servit:
  • 100 g nuci
  • 250 ml frisca lichida rece
  • 100 g zahar pudra  
Mod de preparare:
    
     1.  Untul si ciocolata se pun la topit fie la microunde, fie la bain-marie si, intre timp, albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
     2.  Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si, cand s-a obtinut un amestec spumos, se toarna peste ciocolata. Se adauga o treime din spuma de albus, se amesteca si apoi se pune restul spumei, lingura cu lingura.
     3.   Se repartizeza spuma in cupe si se lasa la rece pentru 2 ore. Se serveste cu nuci si frisca batuta cu zahar pudra. Pentru decor, se foloseste imaginatia.