joi, 15 august 2019

Rulada cu nuci

     Ingrediente pentru aluat:
  • 6 oua
  • 120 g zahar
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie 
  • un praf de sare 
    Pentru umplutura si decor:
  • 300 ml frisca lichida
  • 100 g zahar pudra
  • 200 g nuci
 Mod de preparare:
      1. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana ce se obtine o crema alba. Se adauga vanilia, se amesteca, se pune faina cernuta si apoi se adauga in trei reprize albusurile batute cu un praf de sare.
      2. Se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 20 de minute. Se scoate pe un servet umed, se inlatura hartia si se ruleaza in servet.
      3. Pentru umplutura se bate frisca foarte rece cu zaharul si se adauga jumatate din cantitatea de nuci maruntite. Se pune la rece, daca aluatul nu s-a racit inca.
      4. Se desface aluatul, se umple cu frisca, se ruleaza din nou, se acopera cu restul de frisca si se presara cu restul de nuci.
         

Baclava cu nuci si ciocolata

    Ingrediente:

  • un pachet foi de placinta
  • 150 g unt
  • 220 g nuci
  • 250 g zahar tos
  • 200 g ciocolata
  • 1/2 lingurita suc de lamaie
 Mod de preparare:
      1. Se topeste untul si se lasa deoparte, iar nucile se maruntesc la robot.
      2. Se unge tava de copt cu unt, se asaza jumatate din cantitatea de foi unse fiecare cu unt intre ele.
      3. Se presara nucile, se acopera cu restul de foi unse intre ele fiecare cu unt. Cu restul de unt se unge suprafata baclavalei. Se taie si se da tava la cuptor pentru 20-25 minute.
      4. Intre timp, zaharul, 200 ml apa si ciocolata rupta bucati se pun pe foc. Trebuie sa iasa un sos nu foarte gros in care se pune zeama de lamaie. Când e coapta baclavaua, se toarna sosul de ciocolata. Se lasa asa pana a doua zi.

Fursecuri cu gem si nuci

   Ingrediente:

  • 220 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 360 g faina
  • 40 g nuci fin maruntite + 160 nuci maruntite mai mare
  • 1/4 plic praf de copt
  • o lingurita esenta de vanilie
  • gem, dupa preferinta

 Mod de preparare:
     1. Se mixeaza untul cu zaharul timp de 5 minute. Se adauga galbenusurile si vanilia si se mai amesteca un minut.
     2. Se pun faina si praful de copt cu 40 g nuci macinate si se amesteca bine cu mana pentru a forma un aluat compact care se lasa la rece 30 de minute.
 3. Se scoate aluatul, se modeleaza intre palme fursecurile care se trec prin albus usor batut si apoi prin cele 160 g de nuci. Se asaza in tava de copt tapetata cu hartie.
     4. In fiecare fursec, se face un gol mic cu varful degetului si se coc 20 de minute. Se lasa apoi la racit. Se umple golurile cu gem inainte de servire.

Portofele cu mere

     Ingrediente:
  • un pachet aluat foitaj
  • 5-6 mere golden
  • 100 g nuci
  • 100g zahar pudra plus pentru servit
  Mod de preparare:
     1. Merele se curata de coaja, dupa care se trec prin razatoare cu gauri mari.
     2. Se pun merele sa se caleasca in unt si se adauga zaharul. Se lasa pana scad bine si nu mai au lichid.
     3. Aluatul decongelat se intinde putin, daca este prea gros, si se taie patrate. Se repartizeaza merele, se presara nucile maruntite, se impacheteaza si se dau la cuptor pentru 20 de minute.

Rulouri cu migdale

    Ingrediente pentru aluat: 
  • 250 g faina
  • un ou
  • 30 g zahar
  • 25 g unt
  • o lingurita de scortisoara
  • 10 g drojdie
  • 100 ml lapte
  • un praf de sare
      Pentru umplutura:

  • 60 g zahar brun
  • 40 g unt + unt pentru uns tava
  • 100 g migdale
  • scortisoara

    
    Pentru servit:
  • fulgi de migdale
  • lapte


Mod de preparare:
      1. Se incalzeste laptele cu untul si apoi se pune drojdia in acest amestec. Se adauga zaharul, sarea, scortisoara si se amesteca.
            2. Se bate oul si se adauga. Se pune faina, se amesteca si se framanta. Se lasa o ora la crescut.
      3. Se intinde aluatul intr-un dreptunghi pe masa presarata cu faina, se topeste untul si se unge aluatul, se presara zaharul amestecat cu scortisoara si migdale macinate.
      4. Se ruleaza, se taie felii care se asaza in tava unsa cu unt. Se lasa la crescut 30 de minute. Apoi, se da la cuptor 20-30 de minute sau pana cresc si se rumenesc frumos. Se servesc cu fulgi de migdale si cu un pahar de lapte.


Prajitura italieneasca

    Ingrediente:
  • 135 g miere
  • 100 g zahar pudra
  • 65 g alune
  • 65 g migdale
  • 65 g fistic
  • 45 g smochine uscate
  • 20 g stafide aurii
  • 35 g caise uscate
  • 100 g coaja de portocala confiata
  • 40 g faina
  • 65 g cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita ghimbir proaspat
  • sare
     
    Pentru decor:
  • cacao
 
Mod de preparare:
     1. Alunele, migdalele si fisticul se pun la cuptor pentru 10 minute. Se lasa apoi la racit.
     2. Se taie cat mai mic stafidele, caisele, smochinele si coaja de portocala confiata. Se curata si se taie marunt ghimbirul, apoi se adauga peste celelalte ingrediente.
     3. Mierea si zaharul se pun pe foc. Intre timp, faina se amesteca cu scortisoara, sarea, cacaua si fructele uscate. Se amesteca si se toarna apoi mierea si zaharul fierte.
     4. Se toarna aluatul intr-o forma neadeziva si se coace 45 de minute. Se lasa apoi la racit. Se taie si se presara cu cacao.

Clătite aperitive cu broccoli si smântână

   Ingrediente pentru aluatul de clatite:

  • un ou
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte
  • 100 g faina
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
    Ingrediente pentru umplutura:
  • 250 g broccoli
  • 4 linguri de smantana
  • 1 ceapa medie
  • 1 cățel usturoi
  • 1 lingura unt
  • sare
  • piper
  • 1/2 legătură de patrunjel

  Mod de preparare:
       1. Bate oul cu un praf generos de sare pentru 2-3 minute. Adauga laptele si faina treptat, apoi incorporeaza uleiul si praful de copt.
       2. Prajeste clatitle intr-o tigaie antiaderenta cu cateva picaturi de ulei pana ce se rumenesc pe ambele parti.
       3. Ulterior, frige ceapa taiata fin cu usturoiul intr-o lingura de unt.
       4. Dupa 1-2 minute adauga buchetelele de broccoli, toarna 3-4 linguri de apa si asaza capacul peste.
        5. Lasa legumele sa se patrunda bine la abur, timp de 7-8 minute.
        6. Scoate legumele si zdrobestele cu instrumentul pentru piure, apoi adauga smantana, sarea piperul si patrunjelul tocat fin
        7. Umple clatitele cu sosul de broccoli astfel obtinut  si servestele ca aperitiv rece.