miercuri, 21 august 2019

Briose cu ovaz, ciocolata si banane

     Ingrediente:

  • 250 g fulgi de ovaz
  • 4 banane coapte
  • 2 oua
  • 2-3 linguri zahar (optional)
  • o tableta ciocolata neagra (100 g)
  • 50 g unt
  • 1 lingura praf de copt
  • esenta vanilie

  
  Mod de preparare:
       1. Da fulgii de ovaz prin robotul de bucatarie, incat sa-i maruntesti. Zdrobeste bananele, apoi bate-le cu ouale si zaharul.
        2. Topeste ciocolata rupta cat mai marunt cu untul la bain marie sau cuptorul cu microunde (incalzire in reprize de 30 de secunde, cu amestecare intre 2 reprize).
          3. Pune ciocolata topita peste compozitia cu banane si incorporeaza praful de copt, urmat de ovaz. Toarna compozitia obtinuta in forme de briose si da-le la cuptor la 180 grade pentru circa 25-30 de minute, sau pana cand trec testul scobitorii.
        4. Imediea ce scoti briosele de la cuptor, scoate-le si din forme si pune-le pe o farfurie. Inveleste farfuria cat mai strans si lasa-le deoparte pentru minim 30 de minute. 

Spuma de ananas cu ciocolata alba

     Ingrediente:

  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 g mascarpone
  • 400 g ananas (o conserva)
  Mod de preparare:
      1. Topeste ciocolata cu smantana pentru frisca la bain-marie sau microunde.
       2. Zdrobeste ananasul in robotul de bucatarie si bate mascarpone cu 1-2 linguri de zahar.
       3. Combina ciocolata topita cu crema de mascarpone si ananasul zdrobit. Toarna spuma de ananas in paharele in care vrei sa o servesti si da-o la frigider pentru 1-2 ore.
       4. Decoreaz-o cu bucati de ananas proaspat sau cu ananas caramelizat.

Smoothie de piersici

     Ingrediente:

  • 2 piersici coapte
  • 1 lingurita seminte de chia
  • 20 g ovaz
  • 1/2 banana congelata fara coaja
  • 4 linguri suc de portocale proaspat
  • 120 ml lapte de migdale neindulcit
  • zahar/miere/extract de stevie (optional)
  Mod de preparare:
      1. Amesteca toate ingredientele in blender si lasa compozitia sa stea 10 mminute pentru ca semintele chia si ovazul sa absoarba lichidul.
      2. Pentru a ingrosa compozitia, adauga inca jumatate de banana inghetata. Pentru a o face mai apoasa mai adauga lapte de migdale sau suc de portocala.
       3. Gusta si verifica daca este destul de dulce. Banana impreuna cu sucul de portocala, are rolul de a indulci smoothie-ul, insa daca preferi mai dulce mai adauga putina miere sau, pentru reteta vegana, putin zahar sau extract de stevie.

Prăjitura cartofi din ciocolata cu biscuiti

     Ingrediente:

  • 350 g biscuiti simplu
  • 150 g alune
  • 250 g lapte
  • 2 linguri unt
  • 3 linguri cacao (ideal neagra)
  • 5 linguri zahar
  • un strop esenta de migdale
     Ingrediente pentru servit:
  • cacao/nuca de cocos
  Mod de preparare:
       1. Topeste untul in lapte la foc mediu, apoi adauga cacaua, zaharul si esenta si lasa-le sa fiarba la foc mediu pentru circa 5 minute.
       2. Separat, combina nucile dau alunele nesarate cu biscuitii, apoi adauga siropul de ciocolata si omogenizeaza.
       3. Cand compozitia s-a racit suficient cat sa poata fi manevrata, formeaza cartofii de ciocolata cu palmele umezite si tavaleste-i prin cacao sau nuca de cocos.
       4. Da cartofii de ciocolata la frigider pentru minim o ora inainte de servire.

Budinca de portocale cu frisca

     Ingrediente:
  • o cutie lapte condensat (400 ml)
  • 3 linguri gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g mascarpone
  • 600 ml suc de portocale
  • coaja unei portocale
  Mod de preparare:
       1. Dizolva cele 3 linguri de gelatina in sucul de portocale, la foc mic.
       2. Bate frisca cu mascarpone si adauga laptele condensat.
       3. Peste frisca adauga sucul de portocale cu gelatina si omogenizeaza amestecul.
       4. Toarna compozitia direct in castroanele de servit si da-le la frigider pentru minim 3-4 ore, sau pana cand se solidifica amestecul.
       5. Serveste budinca de portocale ornata cu frisca, bucatele de ciocolata si/sau feliute de portocala.

Inghetata de iaurt cu ananas si cocos

     Ingrediente:

  • 280 g ananas congelat
  • 2 linguri miere
  • 60 g iaurt simplu
  • 1/2 lingura zeama de lamaie
  • 2 linguri cocos copt
  Mod de preparare:
       1. Rumeneste cocosul intr-o tigaie bine incinsa pentru cateva minute, pana cand devie usor auriu.
       2. Da apoi prin robotul de bucatarie ananasul congelat, mierea, iaurtul si zeama de lamaie.
       3. Incorporeaza si cocosul copt in compozitie, folosind o lingura. Da inghetata cu ananas, iaurt si cocos la congelat pentru minim 3 ore înainte de servire.


marți, 20 august 2019

Smochine umplute cu nuci invelite in ciocolata

     Ingrediente:

  • 100 g nuci
  • 12 smochine
     Ingrediente pentru compozitia de ciocolata:

  • 150 g zahar
  • 100 ml apa
  • 125 g unt/margarina
  • 250 g biscuiti
  • 3 linguri cacao
  • esenta rom
  • coaja de portocala
     Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri unt/margarina
  • 50 g alune
  Mod de preparare:
       1. Combina zaharul cu apa si margarina si lasa compozitia la fiert pana ce toate ingredientele s-au topit. Da lichidul de pe foc si lasa-l sa se raceasca. Adauga cacaua, biscuitii maruntiti fin, esenta de rom, coaja de portocala si amesteca.
       2. Cresteaza smochinele cat sa le poti umple si pune cate 1-2 jumatati de nuca in fiecare, apoi strange-le la loc.
        3. Ia o lingura plina de compozitie cu ciocolata intre palme, rotunjeste-o ca pe o chifeluta, apoi aplatizeaz-o cat poti de mult cu podul palmei, pe blatul de lucru.
       4. In centrul compozitiei de ciocolata intinsa asaza smochina umpluta si ridica invelisul de ciocolata de jur imprejurul ei si modeleaza-l in asa fel incat sa o acopere complet.
         5. Rostogoleste smochina umpluta si imbracata in ciocolata intre palme, apoi repeta procedeul si cu celelalte. Da smochinele umplute la frigider pentru minim 30 de minute.
       6. Topeste ciocolata cu unt sau margarina la microunde, in runde de cate 30 de secunde, sau la bain marie. Adauga alunele tocate marunt odata ce glazura s-a omogenizat.
       7. Trece fiecare smochina umpluta prin glazura de ciocolata topita si asaza-le apoi din nou pe platou. Da-le la frigider pentru cel putin 30 de minute, din nou, sau pana cand ciocolata s-a intarit pe ele.