marți, 20 august 2019

Fursecuri de post

   Ingrediente:
  • 230 g margarina
  • 200 g faina
  • 60 g amidon
  • 100 g zahar pudra
  • esenta vanilie
 Mod de preparare:
      1. Bate margarina cu zaharul si adauga esenta de vanilie.
      2. Incorporeaza faina si amidonul, pana cand obtii un amestec omogen.
      3. Toarna aluatul pentru fursecuri de post intr-un pos si formeaza fursecurile in tava tapetata cu hartia de copt, fie circulare, fie ca pe niste biscuiti spritati.
       4. Da fursecurile la cuptor pentru 18-20 de minute, la 180 de grade.

Prajitura Dobos

     Ingrediente pentru foi:
  • 1 pliculet drojdie uscata 
  • 150 ml lapte 
  • 6 linguri zahar 
  • 250 g margarina (un pachet) 
  • 2 oua 
  • 750 g faina 
     Ingrediente pentru umplutura:
  • 600 g gem de caise 
  • 350 g nuca macinata 
  • 120 g zahar
     Ingrediente pentru glazura:
  • 200 g ciocolata neagra 
  • 4 linguri lapte 
  • 6 linguri ulei
  Mod de preparare:
       1. Combina laptele caldut cu drojdia si o lingura de zahar, apoi da-le deoparte.
       2.  Separat, combina faina cu restul de zahar, ouale si margarina. Framanta bine compozitia si adauga maiaua. Continua framantarea pentru 10-12 minute, sau pana obtii un aluat fin, adaugand faina pe parcurs, daca mai simti necesar la mana.
       3. Separat combina ingredientele pentru umplutura: gemul, nuca si zaharul, pana ce-l omogenizezi. Unge o tigaie cu margarina si imparte aluatul in 4 parti egale.
       4. Intinde o foaie cat mai subtire, dar nu incat sa se rupa. Transfer-o in tava ruland-o pe facalet si intinde o treime din umplutura pe deasupra.
       5. Intinde urmatoarea foaie, alterneaz-o cu umplutura si tot asa, pana cand obtii 4 foi suprapuse, cu 3 straturi de umplutura. Lipeste capetele foilor intre ele si inteapa foaia de sus cu o furculita din loc in loc.
       6. Lasa prajitura Dobos la crescut acoperita cu un prosop de bucatarie pentru o ora, apoi da-o la cuptor pentru 35 de minute la 170 grade, sau pana cand se rumeneste bine.
       7.  Intoarce prajitura cu susul in jos, folosind o a doua tava si las-o putin sa se raceasca. Topeste ciocolata cu uleiul si laptele si glazureaza prajitura. Las-o la rece, apoi portioneaz-o si serveste-o.


Foitaj cu cartofi dulci

     Ingrediente:

  • un pachet aluat foitaj
  • 2 cartofi dulci
  • 2 linguri seminte de susan negru
  • 2 linguri seminte de susan alb
  • 150 g gem de caise 
  • 100-150 g miere
  Mod de preparare:
       1. Cartofii dulci forte bine spalati se pun la fiert in coaja. Se lasa 10 minute si apoi se scurg bine.
      2. Cat timp fierb cartofii, aluatul se framanta usor pe masa presarata cu faina, se transforma intr-un sul din care se rup bucati lungi aproximativ 10 cm. Se rasucesc si se unesc pentru a face o barcuta.
        3. Se transfera imediat barcutele de aluat in tava tapetata cu hartie de copt si se repartizeaza gem in interiorul lor. Se pune mierea la incalzit la bain-marie.
       4. Cartofii se taie felii care se trec prin miere si apoi se asaza in barcute peste gem. Se lasa la cuptor 20 de minute si cand se scot se presara cu seminte de susan alb.

Prajitura Toblerone-Reteta de post

     Ingrediente pentru umplutura:
  • 150 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 100 ml cola
  • 200 g biscuiti
  • 150 g margarina
  • 50 g nuca
  • 50 g alune sau migdale
     Ingrediente pentru glazura:
  • 200 g ciocolata
  • 4 linguri ulei
  Mod de preparare:
       1. Topeste ciocolata cu zaharul, mierea si margarina la bain marie. Cand toate au devenit omogene, adauga cola, mai lasa un minut si stinge focul.
       2. Separat, topeste ciocolata pentru glazura cu uleiul la bain marie, pana obtii o glazura lucioasa si omogena. Tapeteaza o tava triunghiulara (daca ai una) sau o tava de chec cu folie de aluminiu sau de plastic.
       3. Unge din belsug tava cu glazura simpla si da-o la congelator pentru 5-10 minute. In rastimp, in glazura cu miere adauga biscuitii macinati, nuca si alunele macinate si omogenizeaza compozitia.
       4. Toarna compozitia in forma unsa cu ciocolata (daca glazura de pe pereti si fundul tavii s-a intarit) si niveleaza bine. Deasupra toarna restul de glazura si da prajitura Toblerone la frigider pentru minim 2 ore, sa se fixeze.

Tarta de cartofi dulci

     Ingrediente pentru aluat:

  • 550 g faina
  • 350 g unt
  • 6-8 linguri apa rece
  • un ou
  • un praf sare
     Pentru umplutura:
  • 4 cartofi dulci fierti
  • 200 g zahar brun
  • sucul unei portocale
  • 200 ml smantana grasa
  • 50 g unt
  • scortisoara
  • nucsoara
  Mod de preparare:
       1. Pentru aluat se mixeaza faina cu untul, apa, oul si sarea. Compozitia obtinuta se transfera intr-un castron si se incepe turnarea apei pentru a ajuta legarea aluatului
       2. Se pune aluatul pe masa presarata cu faina si se framanta putin. Se intinde apoi o foaie care se transfera in tava de copt. Se inteapa cu furculita si se coace timp de 10 minute.
       3. Intre timp, cartofii dulci fierti se curata de coaja si se preseaza sa nu aiba deloc lichid. Cartofi impreuna cu celelalte ingrediente de umplutura se mixeaza.
       4. Se repartizeaza amestecul de cartofi in tarta semicoapta si se mai lasa la cuptor aproximativ 25 de minute. Se poate servi cu frisca sau inghetata.

Tort cu sos caramel si nuci

     Ingrediente pentru blatul de mac:

  • 175 g unt moale
  • 175 g zahar pudra
  • 3 oua
  • 250 g faina
  • coaja de la 2 lamai si 2 portocale
  • 4 linguri iaurt
  • 50 g mac
     Pentru stratul cu prune:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 750 ml lapte
  • 20 prune uscate
  • 25 g unt
     Pentru stratul cu nuci pecan:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 750 ml lapte
  • 50 g nuci pecan
  • 25 g unt
     Pentru sosul caramel:
  • 125 g zahar pudra
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 ml lapte
     Pentru servit:
  • alune de padure
  Mod de preparare:
       1. Pentru blatul cu mac, se amesteca cu lingura de lemn untul, ouale, zaharul, faina, cojile rase ale citricelor, iaurtul si semintle de mac. Se toarna aluatul intr-o forma unsa si se coace 50 de minute.
       2. Pentru stratul cu prune, se amesteca faina, laptele, zaharul, ouale, zaharul vanilat. Se lasa sa se odihneasca o ora. In vasul de copt se topesc cele 25 g unt si apoi se toarna aluatul. Se pun prunele trecute prin faina si se lasa 30 de minute la cuptor. Se stinge focul si se lasa inca 30 de minute in cuptor. Pentru stratul cu nuci pecan, se repeta operatiunea ca la cel cu prune.
       3. Pentru sosul caramel, se pune zaharul intr-un vas, se adauga 2 linguri de apa si se lasa sa ajunga la culoare inchisa. Se trage de pe foc, se toarna frisca si, dupa ce s-a linistit compozitia se pune din nou pe foc si se toarna laptele. Se lasa 2 minute.
        4. Se monteaza tortul prin unirea celor trei straturi intre ele cu sos caramel. Deasupra se toarna sos caramel si se presara alune de padure. 

Inghetata oreo de casa

     Ingrediente:
  • 500 ml smantana pentru frisca (cat mai grasa) 
  • 400 ml lapte condensat 
  • 40 biscuiti Oreo
  Mod de preparare:
       1.Desfa fiecare biscuite si separa, folosind un cutit de unt, crema de biscuiti si pune crema intr-un castron.
      2. Zdrobeste biscuitii pana ii maruntesti fin, fie intr-un robot de bucatarie, fie intr-o punga, folosind un facalet.
     3.  Separat, bate smantana pentru frisca cu crema dintre biscuiti, pana se tine bine de tel. Combina cele doua compozitii pana la omogenizare.
     4. Separat, bate smantana pentru frisca cu crema dintre biscuiti, pana se tine bine de tel. Combina cele doua compozitii pana la omogenizare.
       5. Da inghetata la congelator intr-un recipient ermetic pentru cateva ore si serveste-o ornata cu biscuiti Oreo.